A jogászképzés színvonalát emelő programokat indít jövőre az Igazságügyi Minisztérium (IM), az ösztöndíjakra és kutatási támogatásokra félmilliárd forint áll rendelkezésre a 2016-os költségvetésben – közölte Trócsányi László, a tárca vezetője Szegeden.

Az igazságügyi miniszter a jogi karok képviselőivel folytatott egyeztetést követően az MTI-nek elmondta, az ország teljesítőképessége és pénzügyi helyzete is megengedi azt, hogy a kormány anyagilag is hozzájáruljon a jogászképzés színvonalának emeléséhez.
Az ország jövője szempontjából nem mindegy, milyen képzettségű jogászok végeznek az egyetemeken. A kormány határozott szándéka, hogy díjazza a tehetséget, a kiváló tanulmányi eredményt – hangsúlyozta.

Trócsányi László kiemelte, a vidék népességmegtartó képessége, a vidéki értelmiség képzése szempontjából rendkívül fontos az az öt jogi kar, amely nem a fővárosban működik.

A költségvetési forrás két ösztöndíjtípus létrehozását teszi lehetővé a vidéki jogi karok hallgatói számára. Az IM nemzeti kiválósági jogászösztöndíj valamennyi jogászhallgató számára nyitott, az IM tanulmányi jogászösztöndíjra pedig az önköltséges képzésben részt vevők pályázhatnak majd – tudatta a miniszter. Hozzátette: az előbbiben az érintett jelenlegi mintegy 3300 hallgató 6 százaléka, az utóbbiban 9 százaléka részesülhet.
Az ösztöndíjak mellett a kutatások támogatására, illetve idegen nyelvű képzésekre, konferenciák szervezésére is komoly forrás áll rendelkezésre, és ebből a fővárosi karok is részesülhetnek. E támogatások szétosztása hallgatói létszámarányosan, objektív kritériumok alapján történik majd – mondta az igazságügyi tárca vezetője.

A minisztérium nem kívánja korlátozni a karok autonómiáját, de kérték, vegyék figyelembe a kormányzati prioritásokat, így az elektronikus kormányzás elterjesztését vagy az alaptörvényben rögzített értékek, elvek gyakorlati átültetését, amikor döntenek arról, milyen kutatási programokat indítanak majd – közölte Trócsányi László.

(MTI)