Az Igazságügyi Minisztérium harmadik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjasok Szakmai Napját. A tárca 2017 óta minden évben vendégül látja az ösztöndíjat elnyert vidéki joghallgatókat azzal a céllal, hogy bemutassák és megismertessék a hallgatókkal azt a sokszínű munkát, amely a minisztérium falai között zajlik.

A Budapestre érkezett kilencven ösztöndíjas joghallgatót Varga Judit igazságügyi miniszter köszöntötte. Varga Judit elmondta: a tárca nagyságrendileg 250 vidéki joghallgatót támogat minden szemeszterben már 2016 óta, célunk pedig, hogy megerősödjön az öt vidéki városban folyó jogászképzés, amely nagymértékben hozzájárul a vidék népességmegtartó és gazdasági erejéhez. A komplex program Trócsányi László korábbi igazságügyminiszter kezdeményezésére jött létre, ami a jogászképzés színvonalának emelését célozza országosan.

Fotó: Oláh Márk/IM

Varga Judit előadásában hangsúlyozta, hogy a technológiai fejlődés a jogászi hivatásra is hatással van és az rengeteg kihívást tartogat a fiatal jogászok számára. Az információs társadalomban olyan fehér területek várnak felfedezésre, mint a cryptovaluták világa, a robotok és a mesterséges intelligencia jogi aspektusai, vagy a Google és a Facebook tevékenysége kapcsán a minisztériumban létrehozott munkacsoport által is vizsgált digitális szabadság kérdése – mondta az igazságügyi miniszter.

Fontosnak tartjuk, hogy a tehetséges és kiemelkedő tanulmányi és szakmai teljesítményű diákok eredményeit elismerjük és tovább ösztönözzük, így a kormány így minden évben 500 millió forintot biztosít az Igazságügyi Minisztériumnak a jogászképzést támogató ösztöndíjprogramok finanszírozására, valamint kutatás- és oktatásfejlesztésre és a doktori iskolák támogatására.

Fotó: Oláh Márk/IM

A köszöntőt követően Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára tartott előadást, amelyben európai uniós jogeseteket szemléltetett irodalmi példákon keresztül. A szakmai munka később kisebb csoportokban folytatódott, ahol a tárca munkatársai mutatták be saját szakterületüket és engedtek betekintést egy-egy munkamenetbe vagy esetbe.